I exercised my right to paternity leave with both of my kids. I think it's important that we dads are present, both in the delivery room and later on - changing the diapers and waking up in the middle of the night.

David Urankar

TV host, model and podcaster

foto: Urška Klajder, studio Prispodobe

Pri nas pomagamo drug drugemu pri raznih domačih opravilih, saj bi čim prej radi zaključili in odšli na izlet, druženje s prijatelji….

Robert Kranjec

Smučarski skakalec

foto: Miran Juršič

Zame je aktivno očetovstvo, da se aktivno vključuješ v vse sfere – vrtec, šolo, zdravstvo, gospodinjstvo, higieno. Predvsem pa, da si za otroka in družino vzameš čas in da preživetega časa ne meriš, ampak si popolnoma prisoten.

Miha Vodičar

profesionalni plesalec in koreograf

foto: Ines Images

Kaj je vaša definicija aktivnega očetovstva?
Prisotnost. Zagotovo prisotnost, to je osnova. Vsak trenutek, vsako minuto, ob vsaki priložnosti in dogodku. Osebno mi je bila to vedno prioriteta in cilj. Vse, kar počnem v življenju, je podrejeno temu. Da sem prisoten. Iskreno prisoten, s tistimi najboljšimi lastnosti, ki jih kot človek premorem. Z lastnostmi, ki jih otroci konec koncev v tebi prebudijo. Če si le dovoliš.
Žiga X Gombač

Mladinski pisatelj, TV voditelj

Kako pomembno se vam zdi delo od doma in fleksibilen delovnik za aktivno očetovstvo?
Fleksibilen delavnik imam že vse življenje, ker je takšno pač novinarstvo. Vsekakor pa se mi zdi smiselno, da sta oba starša aktivna ter da z otrokom (ali otroci) čim več časa lahko preživita skupaj. Delo od doma je sodobnejši fenomen, ki pa pri veliko poklicih seveda ni možen, zato je pri urejanju tega področja treba upoštevati različne okoliščine družin in staršev.
Igor E. Bergant

novinar in TV voditelj

foto: Njena.si

Kaj so najpomembnejše vrednote, ki jih želite predati otroku?

Vrednote, ki jih želim predati otrokoma so v kratkem take, da si je treba vzeti čas zase in za druge ljudi v družbi, medsebojno pomagati kolikor se da, upoštevati sebe, druge in naravo, ter se učiti na napakah in na ta način zbirati izkušnje, iz katerih lahko potegnemo kaj koristnega.

Nebojša Joksimović

nekdanji slovenski košarkarski reprezentant

Kaj so najpomembnejše vrednote, ki jih želite predati otroku?

Predvsem si želim, da hčerka odraste v močno, samozavestno, ponosno žensko. Z ženo ji bova seveda predala vso najino ljubezen do narave, gledališča, knjig, umetnosti, do vsega, kar naju zanima, vso razburljivost raziskovanja in odkrivanja novega. Predvsem pa ji želiva trdno stati ob strani, ko bo odkrivala svoje poti, hlastati za zrakom v starševski skrbi ob težavnih smereh, ki jih bo izbrala in sijati od ponosa, ko bo našla svoj glas v tem hrupnem svetu.

Seku M. Conde

novinar in TV voditelj

Kaj so najpomembnejše vrednote, ki jih želite predati otroku?

Zagotovo je ena največjih vrednot, ki jo želim naučiti otroke, da so dobri in pošteni ter da drugim nikoli ne naredijo česa, kar ne bi hoteli, da se zgodi njim samim.

Radoslav Nesterović

prvi slovenski košarkar, ki je redno igral v ligi NBA; kapetan slovenske košarkarske reprezentance; od leta 2014 je generalni sekretar KZS